A la Fediverse interactuen diverses eines, que en realitat són programes que s'instal·len a servidors i parlen protocols que permeten aquesta interacció. Si tens el temps, els recursos i els coneixements pots muntar una instància d'un d'aquests programes, és a dir, que pots instal·lar el programa en qüestió en un servidor i federar amb altres instàncies, tant de la mateixa eina com d'altres eines que federin.

Si en un servidor instal·les una instància de Pleroma, per exemple, podràs usar-la per a tu mateixa o per facilitar a altres persones l'accés a la Fediverse. D'aquesta implementació de servei en diem "node" i, si et registres en algun node de la Fediverse, pensa que cada node posa les seves regles. És per això que és molt important que la o les persones que es decideixen a muntar un node que permeti la participació d'altres, consensuin uns acords de convivència o codi de conducta. Com també és important llegir el codi de conducta d'un node abans de registrar-s'hi.

Et pots registrar a nodes per idioma, temàtica, eina o altres afinitats. Informa't qui l'administra, presenta't, i si pots, contribueix econòmicament en el manteniment del node perquè les administradores no hagin de posar els seus diners a més del seu temps i coneixements. Nodes coneguts:

Per localització

  • Barcelona
  • Girona
  • País Valencià
    • ~~Openvalencia. "La teva instància de Mastodon de la terreta."~~ Ha tancat... (setembre 2020)

Per temes

Principalment de llengua catalana

Es gaire bé impossible tenir coneximient de tots els nodes del #fediverse a catalunya.

Ajuda'ns a mantenir aquesta llista actualitzada!