Nodes

A la Fedivers interactuen diverses eines, que en realitat són programes que s'instal·len a servidors i parlen protocols que permeten aquesta interacció. Si tens el temps, els recursos i els coneixements pots muntar una instància d'un d'aquests programes, és a dir, que pots instal·lar el programa en qüestió en un servidor i federar amb altres instàncies, tant de la mateixa eina com d'altres eines que federin.

Si en un servidor instal·les una instància de Pleroma, per exemple, podràs usar-la per a tu mateixa o per facilitar a altres persones l'accés a la Fedivers. D'aquesta implementació de servei en diem "node" i, si et registres en algun node de la Fedivers, pensa que cada node posa les seves regles. És per això que és molt important que la o les persones que es decideixen a muntar un node que permeti la participació d'altres, consensuin uns acords de convivència o codi de conducta que cal llegir abans de registrar-se a un node.

Et pots registrar a nodes per idioma, temàtica, eina o altres afinitats. Informa't qui l'administra, presenta't, i si pots, contribueix econòmicament en el manteniment del node perquè les administradores no hagin de posar els seus diners a més del seu temps i coneixements. Hi ha un gran ventall d'eines i nodes, alguns poden ser molt i molt grans, com el de mastodon.social, i d'altres d'unipersonals. La Fedi és diversa i l'experiència que puguis tenir allà dins dependrà molt dels nodes amb qui federis.

Nodes coneguts de parla catalana

Històric

  • mastodon.cat (2022-2023)
  • barcelona.social (2020-2023)
  • santsenques.cat (2018-2020)
  • somsants.net (2012-2018)