Eines

Les eines federades poden ser per a continguts de diverses naturaleses: text, imatge, blog, vídeo... Però, a diferència dels mitjans asocials privatius, les eines federades estan connectades entre elles. Per exemple, si tu sols publicar imatges, pots obrir un compte a Pixelfed, que és una eina per a la publicacio d'imatges. Però, gràcies a un protocol anomenat ActivityPub, -fill d'OStatus-, des del teu compte d'usuari de Pixelfed podràs seguir i interactuar amb usuàries d'altres nodes, tant de Pixelfed com d'altres eines: Peertube, Mastodon, Pleroma, Akkoma, etc.

FediNavalla

Si segueixes un compte de vídeo i la persona usuària d'aquell compte fa una publicació, aquesta apareixerà a la línia de temps de les persones que segueixes. I si comentes el vídeo en qüestió des del teu compte, també apareixerà a la pàgina del vídeo en qüestió. És com si des de Twitter poguéssis seguir un compte de Youtube i comentant des de Twitter, el comentari aparegués a Youtube.

En resum, que des d'un sol compte a la Fediverse pots seguir a altres comptes d'altres mitjans: de vídeo, imatge, text, etc., però si vols publicar contingut sí que has de tenir un compte d'usuari a l'eina pertinent. Si vols publicar imatge i vídeo, hauràs de tenir un compte a un node de Pixelfed i un compte a un node de Peertube, que és una eina federada per a contingut audiovisual.

Programes i protocols

Cronologia de la Fedi

En aquesta imatge es fa un recorregut parcial per l'ecosistema fediversal. Hi faltarien altres programes antics com Friendica, Hubzilla, Diaspora, etc. i d'altres més recents: Akkoma, Calckey, etc. En ella els mostra l'evolució dels protocols, els programes i els nodes que han nodrit la Fedi des dels seus inicis.

Com a protocols, hem tingut l'Open Microblogging que va donar pas al OStatus, que va ser estandaritzat en primer al 2014 per la World Wide Web Consortium o W3C. Al 2018, s'estandaritza ActivityPub. Com a eines, una pila, començant per Lacònica, seguint per GNUsocial i els més moderns Mastodon o Pleroma. Més tard, van arribar altres eines per federar altres continguts: imatges, vídeos, àudio, calendaris, trobades...