El projecte FediLlibret 2023 consisteix en la publicació en paper del FediLlibret 2022. Al maig de 2023 la Fedi farà 15 anys i seria una bonica acció per celebrar-ho.

Foto del FediLlibret a la llibreria La Impossible

Portada del FediLlibret en png

Maig 2023

Barcelona

El FediLlibret es presentarà a Barcelona el dia 18 a la llibreria La Impossible:

A Gancio

Orereta

També anirà de viatge al BadaLab d'Orereta (Gipuzko) el dia 20:

A la web Fedibertsoa Resum del Fedibertsoa a l'àgora de Fedicat

Lectura i reús

I heus aquí el pdf per llegir-lo:

FediLlibret en pdf

I el codi font per reusar-lo:

Codi font del FediLlibret

Març 2023

Reconducció del projecte:

Vols un FediLlibret?

Desembre 2022

Resum del contingut:

Descripció

Es proposa publicar el contingut existent del FediLlibret 2022 i, si agrada la idea, ampliar-lo una mica amb testimonis fediversals. Es preveu una tirada petita de 200 exemplars a 15 euros cadascun, despeses incloses.

Aquest és un projecte efímer de sis mesos que es duria a terme entre desembre de 2022 i maig de 2023. I l'objectiu és aconseguir 3000 euros en menys de dos mesos per fer possible la publicació del FediLlibret i que les participants en rebin un exemplar.

FediLlibret 2022 en ExeLearning

FediLlibret 2022 a l'àgora

Objectius

 • Fer pinya entre fedizens de diversos nodes
 • Celebrar quinze anys de l'existència de l'ecosistema social federat
 • Crear contingut en català sobre cultura lliure amb cultura lliure
 • Apropar la naturalesa descentralitzada d'Internet a través de la Fedivers

Públics

Aquesta proposta va destinada a fedizens que poden i volen llegir en llengua catalana o volen donar suport a la creació de continguts sobre Cultura lliure en llengües minoritzades, com és el cas del català.

Més enllà de les catalanoparlants i de les defensores de la justícia lingüística, la proposta també s'adreça a totes aquelles persones que tot i no parlar català fluïdament, poden i volen llegir-lo o volen donar suport a la creació de continguts fediversals en general.

Fases

La duració total del projecte és de sis mesos, de desembre de 2022 a maig del 2023.

FediLlibret Fases

Fase 1: idea i viabilitat

En una primera fase que es duria a terme entre desembre i gener, es presentarà el projecte per l'àgora: internament a les implicades en Fedicat-LaLoka en un fil privat i, uns dies després, externament a la resta de les participants de Fedicat.

Un dels objectius d'aquesta primera fase és comunicar el projecte i posar apunt les eines. Se sabrà si el projecte és viable si el 31 de gener de 2023 les aportacions han arribat, al menys, a tres mil euros. A més, durant aquesta primera fase, s'aprofitarà per explorar accions que encara no estan detallades, com la gestió dels enviaments, de les dades i de la inclusió de testimonis fediversals.

Si s'assolís la primera fase, es podria passar a la segona i tercera. Accions comunicatives per aquesta fase:

 • Informar a les persones vinculades a LaLoka del projecte i fer una proposta d'ús de l'OpenCollective.
 • Crear una nova pestanya FediLlibret al menú de la web Fedicat per posar-hi la informació del dossier.
 • Crear un fil públic a l'àgora amb una breu explicació del projecte i enllaçar a la nova pestanya FediLlibret de la web.
 • Modificar la pestanya FediLlibret la web per afegir enllaç al fil de l'àgora.
 • Fer una publicació a la Fedi enllaçant al fil de l'àgora i amb etiqueta #FediLlibret.

Fase 2: continguts, disseny i maquetació

En aquesta fase, que es duria a terme entre febrer i març, es revisaria el contingut i, si s'acorda, s'incorporaria una nova secció amb testimonis fediversals d'ahir i d'avui.

També en aquesta segona fase s'hauria de crear la portada i la contraportada, maquetar i gestionar el disseny i la maquetació amb la impremta per fer-ne la impressió.

A més, en aquesta fase es recolliran les dades personals necessàries per fer arribar els exemplars a port.

Fase 3: impressió, enviaments i recepcions

En una tercera fase, entre abril i maig, primer s'imprimiria el llibre i després es gestionarien els enviaments. A més, s'eliminaran les dades personals a cada recepció.

L'objectiu és que tothom tingui el seu exemplar abans o durant el 18 de maig.

Continguts

El contingut generat ha de vetllar per la diversitat tant en l'accessibilitat com, si escau, en la representació humana.

En la línia del FediLlibret 2022, es farà ús del llenguatge inclusiu en l'ús de genèrics femenins. Per exemple, escriure usuàries en femení perquè se sobreentén que són persones usuàries:

En el cas del programari, la seva llibertat defineix la nostra pròpia, com a usuàries d'aquella tecnologia en concret.

Font: apartat Lliure vs. Obert vs. Privatiu al FediLlibret 2022

A més, el llibret seria publicat sota llicència CC BY-SA. I es posaria a disposició el codi font per poder-lo reusar més fàcilment.

Revisió i testimonis

S'hauria de revisar de nou el text del FediLlibret 2022 i anar-lo reperfilant per adaptar-lo a text escrit. Es gestionarà per un fil a l'àgora.

A més, si agrada la idea d'afegir testimonis fediversals al text, s'hauria d'acordar com dur-ho a terme i decidir coses com el màxim de text permès. Per parlar-ne, es pot crear un nou fil a l'àgora, però també obrir una porta a la Fedi per qui no tingui compte a l'àgora, creant una etiqueta específica.

Eines

Per gestionar aquest projecte només s'usarà programari auditable (o bé lliure, o bé de codi obert). A més, els servidors de les eines de LaLoka i Fedicat són proveïts per eXO i Maadix. Alguns s'allotgen a Catalunya i altres a Alemanya.

Eines previstes d'usar en les comunicacions:

 • Àgora amb Discourse
 • Web amb Grav
 • Fedi amb Pleroma
 • Donacions amb OpenCollective
 • Formularis amb LiberaForms

Per crear el contingut es preveu usar programari local com:

 • Un sistema operatiu lliure (Debian i altres)
 • Editors de text (Geddit i Pluma)
 • Un conversor de format (Pandoc)
 • Si es creen continguts multimèdia es farà amb programari lliure (Inkscape, GIMP, etc.)
 • Una eina lliure de maquetació (Scribus)

Calendari

Resum de les accions per mesos.

FediLlibret Calendari

Desembre 2022 i gener 2023

 • Desembre 2022: planificació, comunicació i recollida de fons
 • Gener 2023: recollida de fons i viabilitat del projecte

Febrer i març 2023

 • Febrer 2023: gestió d'enviaments i edició del text
 • Març 2023: disseny, maquetació i recollida de dades

Abril i maig 2023

 • Abril 2023: impressió exemplars i primers enviaments amb eliminació dades
 • Maig 2023: darrers enviaments amb eliminació dades i celebració aniversari

Pressupost

Per dur a terme el projecte del FediLlibret es demanarien 3000 euros. Es tracta de publicar una versió senzilla, és a dir, només text i coberta, sense imatges en el seu interior.

Els diners anirien destinats a fer possible una tirada de 200 exemplars, comptant 15 euros per exemplar amb despeses d'enviament incloses. S'hauria de concretar la part dels enviaments, entre altres coses. Ara, es compta 4 euros per l'enviament i 11 pel llibre. Encara no se sap el nombre total de pàgines: actualment en té unes cinquanta i el màxim en serien cent.

Detall del pressupost

Amb tot, s'estima un cost de 3000 euros.

FediLlibret Pressupost

Per gestionar el disseny i la maquetació es buscarà una col·laboradora. El disseny no inclou imatges més enllà de la coberta. Aquesta persona s'encarregaria de fer de pont entre la impremta i la coordinació del projecte.

En principi, els 15 euros inclouen rebre el llibre a Espanya -Catalunya inclosa-, Andorra, sud de França, Alguer i algun altre lloc que em deixo dels Països Catalans. Per evitar malentesos, caldria explorar i explicitar bé l'abast de l'enviament. D'altra banda, s'ha de tenir en compte temes de retenció, com els diners que es queda OpenCollective per les gestions.

En cas de no arribar als 3000 es tornaran els diners o es derivaran a l'OpenCollective de Fedicat per pagar el servidor de l'àgora, que costa 24,2 euros al mes o 290,4 l'any. En el cas de passar-se de 3000 euros, es dedicaran uns dies a debatre i acordar què fer amb els diners sobrants. En tot cas, es buscarà la màxima transparència en la gestió dels fons.

Aquest projecte es gestiona per l'àgora de Fedicat:

Fil a l'àgora sobre el projecte FediLlibret 2023